30 saniyede erken ölüm riskini tespit etmenin basit yolu!

Harper’ın Önerdiği Test ile Sağlık Durumunuzu Değerlendirin!

Harper’ın önerdiği test 30 saniye kuralına dayanıyor. Kas gücü, denge ve genel sağlık durumu hakkında önemli ipuçları veren testi yapmak için bir kronometre ayarlayın ve 30 saniye içinde kaç kez sandalyeden kalkıp tekrar oturabildiğinizi sayın.

Testin Ortalama Değerleri

60 yaşındaki erkekler için 14 tekrar, kadınlar için 12 tekrar normal kabul ediliyor.

65-69 yaş aralığında erkekler için 12, kadınlar için 11 tekrar ideal.

80-84 yaş grubunda erkekler için 10, kadınlar için 9 tekrar öneriliyor.

90 yaşındaki erkekler ortalama 7, kadınlar ise 4 squat yapabiliyor.

Eğer bu değerlerin önemli ölçüde altında kalıyorsanız, düşme riski ve erken ölüm ihtimali artabilir.

Harper’a göre, düzenli egzersiz yapmak kas gücünü artırarak yaşlanma sürecini yavaşlatabilir. Özellikle denge ve dayanıklılık egzersizleri, ilerleyen yaşlarda hareket kabiliyetini korumak için kritik rol oynuyor.

Bu basit test, sağlığınızı değerlendirmek ve gelecekteki riskleri önlemek için önemli bir araç olabilir. Vücudunuzu dinleyin, aktif kalın ve sağlıklı bir yaşam için harekete geçin!

Related Posts

Uzmanlar sıcak havalarda serinlemek için tercih edilmesi gereken içecekleri açıkladı

Sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk kahve, bubble tea, milkshake ve limonata gibi içecekler, içerdikleri yüksek şeker nedeniyle enerji alımının artmasına yol açabiliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Ece Karakaş, sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak içecek seçerken besin etiketinin okunmasını ve tercih yaparken içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk kahve tüketilirken şeker ve şurup içermeyenlerin tercih edilmesini öneren Karakaş, “Ayran, sade kefir, sade maden suları, şekersiz ev yapımı limonatalar tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerdendir” dedi.

Hem şekerli hem faydalı: Dondurmanın şaşırtıcı etkisi

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma, serinletici tadıyla küçük büyük herkesin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak bu tatlı kaçamağın sağlık üzerindeki etkileri, yıllardır tartışma konusu. “Şekerli olduğu için zararlı” düşüncesi olsa da uzmanlar tersini söylüyor.

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.