3D yazıcı ile üretildi, milyonlarca insanın hayatını değiştirebilir

3D Yazıcıyla İnsan İnsülin Üreten Pankreas Hücreleri Üretildi

Uluslararası bir bilim ekibi, diyabet tedavisinde önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. İnsan insülin üreten pankreas hücre kümeleri, 3D yazıcı kullanılarak üretildi. Bu gelişme, kişiselleştirilmiş ve vücuda yerleştirilebilen diyabet tedavilerine bir adım daha yaklaşıldığını gösteriyor.

Gerçek insan hücreleri kullanılarak geliştirilen dayanıklı ve yoğun adacık yapıları, laboratuvar ortamında üç hafta boyunca canlı ve işlevsel kalmayı başardı. Bu süreçte glikoza karşı güçlü bir insülin tepkisi gösteren adacıklar, umut verici sonuçlar ortaya koydu.

Wake Forest Üniversitesi Rejeneratif Tıp Enstitüsü’nden Dr. Quentin Perrier liderliğindeki ekip, bu çalışmayı Londra’da düzenlenen Avrupa Organ Nakli Derneği Kongresi 2025’te sundu. Perrier, “Bu çalışma, biyoyazıcıyla gerçek insan pankreas adacıklarını kullanan ilk örneklerden biri ve sonuçlar son derece umut verici” diyerek bu gelişmenin bir gün insülin enjeksiyonlarına ihtiyaç duymadan diyabet tedavisine ulaşma hayalini güçlendirdiğini belirtti.

Tip 1 diyabet hastalarında bağışıklık sistemi pankreas adacıklarını yok ediyor ve geleneksel adacık nakli en ağır hastalarda başvurulan bir yöntem olarak biliniyor. Ancak bu süreçte pankreas hücrelerinin çevresindeki doğal destek dokusu olan ekstrasellüler matris (ECM) zarar görüyor ve hücrelerin uzun ömürlü olmasını engelliyor.

Bu sorunu çözmek isteyen ekip, ECM’yi taklit eden özel bir biyomürekkep geliştirdi. Kahverengi alglerden elde edilen alginat ve pankreas ECM’sinden oluşan bu biyomürekkep içinde insan adacıkları askıya alınarak, düşük basınçta ve yavaş hızda bir 3D biyoyazıcıyla dikkatlice yazdırıldı. Bu yöntemle elde edilen gözenekli yapılar, hücrelere oksijen ve besin akışını artırırken damar oluşumunu da destekliyor.

Araştırmada hücrelerin yüzde 90’ından fazlasının canlı kaldığı ve adacıkların doğal şekillerini koruduğu belirtildi. Üç haftalık süreç sonunda glikoza karşı gösterilen insülin tepkisi, geleneksel yöntemle izole edilen adacıklara kıyasla daha güçlü oldu.

Ekip, yöntemi şimdi hayvanlar üzerinde test ediyor ve dondurarak uzun süreli saklama (kriyoprezervasyon) gibi stratejiler üzerinde çalışıyor. Bu sayede tedavinin geniş kitlelere ulaştırılması hedefleniyor.

Related Posts

Sorunlu kablosuz kulaklığı çöpe atmayın: İşte çözüm önerileri

Müzik dinlerken, dizi izlerken ya da toplantıdayken bir anda kesilen sesler, kopan bağlantılar ya da sadece bir kulaklıktan gelen cılız bir tını… Tüm bu sorunlar, kablosuz kulaklık konforunun görünmeyen yüzünü oluşturuyor.

100 milyon yıllık fosil amberde hapsolmuşlar…

Myanmar’da amber içinde keşfedilen sıra dışı bir fosil ateşböceği, ışık yayan böceklerin kökenine dair bilinmeyenleri gün yüzüne çıkardı. Yaklaşık 100 milyon yıllık olduğu belirlenen bu antik ateşböceği, türünün evriminde geçiş aşamasını temsil ediyor.

Apple’dan tartışma yaratan karar! Bu özelliği kullanmak için telefonunuzu değiştirmeniz gerekiyor

Apple, WWDC 2025 kapsamında iPhone’lara gelecek yeni güncelleme iOS 26’yı tanıttı. Yeni güncellemelerle birlikte sunulacak birçok yeni özellik bulunuyor. Bu özellikler arasında teknoloji severlerin en çok ilgini çekenlerden biri de Uyarlanabilir Güç …

WhatsApp’tan beklenmedik ‘yapay zeka’ adımı!

Dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya sahip olan mesajlaşma uygulaması WhatsApp’tan teknoloji severleri memnun edecek bir adım geldi. Android platformunda gerçekleştirilen i son beta güncellemesinin ardından yapay zeka tabanlı yeni bir özelliği …

Elon Musk’ın Yapay Zekâ girişiminin aylık 1 milyar dolar masrafı var

Elon Musk’ın üzerinde fazlasıyla durduğu yeni yapay zekâ şirketi xAI, adeta para yutan bir canavara dönüşmüş durumda.

Beyin dalgalarındaki düşünceleri çözen yapay zeka modeli geliştirildi

Avustralyalı bilim insanları, giyilebilir başlık aracılığıyla beyin dalgalarından geçen düşünceleri algılayarak bunları metne dönüştüren yapay zeka modeli geliştirdi.