Güvercin büyüklüğündeki dinozorun sırrı çözülüyor

150 Milyon Yıllık Dinozor Fosili Uçuşun Başlangıcına Işık Tutuyor

Yaklaşık 150 milyon yıl önce yaşamış olan kuş benzeri dinozor, evrim tarihinde uçuşun başlangıcına dair önemli ipuçları sunuyor. Uçma kabiliyetine sahip olup olmadığı uzun süredir tartışma konusu olan bu dinozor türü, son bulgularla tekrar gündeme geldi.

Fosilin iskeleti neredeyse tamamen sağlam bir şekilde korunmuş durumda, sadece bir kanat ucundaki küçük bir kemik eksik. Ancak en ilginç detaylar çıplak gözle görülemiyor; fosilin ultraviyole ışık altında incelenmesiyle, cilt ve tüy yapısına dair benzersiz izler ortaya çıkıyor.

Fosili inceleyen uzmanlar, Archaeopteryx’in tüylü ilk dinozor olmadığını ancak uçabilen ilk dinozor olabileceğini düşünüyor. Tüylerini uçmak için kullanan en eski dinozor olarak kabul edilen Archaeopteryx, evrimsel süreçte önemli bir yere sahip.

Yaklaşık güvercin büyüklüğündeki bu dinozor, yeni elde edilen bulgularla uçmaya elverişli olduğu düşünülen bir yapıya sahip olduğunu kanıtlıyor. Özellikle kanat yapısındaki fan şeklinde dizilmiş üçüncül tüyler dikkat çekiyor.

Bu tüyler, günümüzdeki kuşlarda uçuşu desteklemek için kanat boşluğunu doldurma görevini üstlenirken, fosildeki fan şekli farklı işlevleri de akla getiriyor. Görsel iletişim gibi farklı hipotezler arasında bir seçim yapmak henüz mümkün değil.

13 adet Archaeopteryx fosili bulunmasına rağmen, bu canlı hakkında hala net bir görüş birliği yok. Fosil numarası 14 olan bu örnek, uzun yıllar koleksiyoncuların elinde kaldıktan sonra 2022 yılında Field Müzesi’nde bilimsel araştırmalara açıldı.

Related Posts

YouTube sahte fragmanlara karşı harekete geçiyor!

Yapay zeka formatında videoların artmaya başladığı günümüzde, Youtube hem bu videolara hem de sahne görüntülerle film fragmanı hazırlayan kanallara dur demeye hazırlanıyor.

Yapay zeka ile yeni bir tıp çağı başlıyor! Hayat kurtarma yarışı

Londra merkezli DeepMind’ın geliştirdiği AlphaFold yapay zeka sistemi, biyolojinin on yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan protein katlanma sorununu büyük ölçüde çözerek bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası oluşturdu …

Yapay zeka asistanı Gemini’ye doğrudan erişim genişletildi

Samsung, Galaxy A Serisi’nin bazı modellerinde, tek tuşla Google’ın yapay zeka (A) destekli asistanı Gemini’ye doğrudan erişimi genişletti.

250 bin yıllık sessizlik bozuldu, en son Neandertaller patladığını gördü: ‘Zombi’ yanardağ yüzünden bilim alarma geçti

Bolivya’nın And Dağları’nda bulunan ve 250 bin yıldır hareketsiz olan Uturunco Yanardağı, artan sismik aktiviteler ve gaz emisyonlarıyla yeniden canlanma belirtileri gösteriyor. Bilim insanları, bu gelişmenin La Paz ve Santiago gibi büyük şehirler için potansiyel bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Casio, karbon fiber saat modelini tanıttı!

Casio, dayanıklılığıyla öne çıkan G-Shock serisine yeni bir model ekledi. MTG-B2000YBD-2A kod adıyla duyurulan saat; karbon fiber takviyeli yapısı, metal bileziği ve akıllı işlevleriyle dikkat çekiyor. Japonya’da yaklaşık 1.280 dolarlık fiyat …

e-Devlet Tarife Karşılaştırma Sistemi sonunda geldi!

Mobil haberleşmeden sabit internete, televizyon hizmetlerinden telefon tarifelerine kadar birçok farklı iletişim hizmetini kapsayan yeni tarife karşılaştırma sistemi e-Devlet Kapısı üzerinden erişime açıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu …