Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Osteoporoz Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Ağız ve Çene Sağlığını Nasıl Etkiler?

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz yani kemik erimesi tedavisinde kullanılan ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Osteoporoz tedavisinde kullanılan ilaçların uzun süreli kullanımının ağız ve çene sağlığına ciddi komplikasyonlar getirebileceğini belirten Prof. Dr. Altıntaş, “İlaçların uzun süreli kullanımı, çene kemiğinde osteonekroz gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle diş hekimi kontrolünün ilaç tedavisi öncesinde yapılması hayati önem taşıyor” dedi.

İlaçların kemik yıkımını baskılayarak iskelet sistemini güçlendirdiğini fakat aynı zamanda kemik yenilenmesini yavaşlatarak cerrahi sonrası iyileşme sürecini olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Altıntaş, “İyileşmeyen yaralar, ağız içinde çene kemiğinin açığa çıkması ve enfeksiyon riski gibi sonuçlar, tedavi sürecinde ciddi sorunlara yol açabilir” şeklinde konuştu.

Uluslararası kılavuzlara göre osteoporoz tedavisine başlamadan önce ağız içi muayenenin yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Altıntaş, “Diş çekimi, implant uygulaması ve kist operasyonu gibi müdahalelerin ilaç tedavisinden önce planlanması, komplikasyon riskini azaltmak açısından büyük önem taşıyor. Özellikle 50 yaş üzerindeki hastalarda ilaç kullanım öyküsünün detaylı şekilde sorgulanması gerekir” dedi.

Osteoporoz tedavisi ve diş sağlığı uygulamalarının koordineli bir şekilde planlanmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Altıntaş, multidisipliner yaklaşımın tedavi başarısı açısından kritik olduğunu vurguladı. (DHA)

Related Posts

Uzmanlar sıcak havalarda serinlemek için tercih edilmesi gereken içecekleri açıkladı

Sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk kahve, bubble tea, milkshake ve limonata gibi içecekler, içerdikleri yüksek şeker nedeniyle enerji alımının artmasına yol açabiliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Ece Karakaş, sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak içecek seçerken besin etiketinin okunmasını ve tercih yaparken içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk kahve tüketilirken şeker ve şurup içermeyenlerin tercih edilmesini öneren Karakaş, “Ayran, sade kefir, sade maden suları, şekersiz ev yapımı limonatalar tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerdendir” dedi.

Hem şekerli hem faydalı: Dondurmanın şaşırtıcı etkisi

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma, serinletici tadıyla küçük büyük herkesin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak bu tatlı kaçamağın sağlık üzerindeki etkileri, yıllardır tartışma konusu. “Şekerli olduğu için zararlı” düşüncesi olsa da uzmanlar tersini söylüyor.

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz