Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Genç Yaşlarda Kalp Krizi Vakalarında Artış Gözlemleniyor

Türkiye ve dünya genelinde kalp ve damar hastalıkları, yaşam kayıplarına neden olan öncü hastalıklar arasında yer almaktadır. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz tarafından yapılan açıklamalara göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçirmektedir.

Doç. Dr. Yılmaz’a göre, özellikle genç yaşlarda kalp krizi vakalarında artış yaşanmaktadır. Bu artışta hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme, sigara ve madde kullanımı ile genetik yatkınlığın rolü büyüktür.

“Diyabet Hastaları için Sessiz Kalp Krizi Önemli Bir Risk Teşkil Edebilir”

Kalp krizinin farklı belirtilerle ortaya çıkabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Yılmaz, hastaların çoğunlukla göğüs ağrısını ilk belirti olarak bildirdiğini ancak bazı durumlarda göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi meydana gelebileceğine dikkat çekti. Nefes darlığı, soğuk terleme, mide bulantısı, sırt ya da çene ağrıları gibi belirtiler kalp krizinin habercisi olabilmektedir. Özellikle kadınlarda mide bulantısı ve terleme gibi belirtiler sıkça görülebilmektedir. Diyabet hastalarında ise ‘sessiz kalp krizi’ olarak bilinen durum, ciddi bir risk oluşturmaktadır.

“Göğüsteki Baskı Artışı Eforla İlişkili Olabilir”

Genç yaşlarda artan kalp krizi vakalarına dikkat çeken Doç. Dr. Yılmaz, genç hastalarda göğüs ağrısı dışı belirtilerin de dikkate alınması gerektiğini belirtti. Özellikle eforla artan göğüs baskısı hissi gibi belirtiler mide problemleriyle karıştırılabilmektedir. Bu tür belirtilerin varlığında mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulması gerekmektedir.

“Kalp Krizinde İlk Saatlerde Hızlı Müdahale Hayati Önem Taşır”

Kalp krizinde ilk saatlerin kritik olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yılmaz, erken teşhisin kalp hasarını önleyebileceğini belirtti. Özellikle aniden başlayan belirtilerde, risk faktörleri varsa mutlaka acil yardım alınmalıdır. Kalp krizi belirtileri hissedildiğinde vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurulmalıdır.

“Şikayetler Sorgulanmalı ve İhmal Edilmemelidir”

Kalp krizi belirtilerinin ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Fatih Yılmaz, özellikle risk faktörlerine sahip kişilerin düzenli kontrollerini aksatmamaları gerektiğini belirtti. Şikayetlerin göz ardı edilmemesi ve şüpheli durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini aktardı.

Related Posts

Uzmanlar sıcak havalarda serinlemek için tercih edilmesi gereken içecekleri açıkladı

Sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk kahve, bubble tea, milkshake ve limonata gibi içecekler, içerdikleri yüksek şeker nedeniyle enerji alımının artmasına yol açabiliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Ece Karakaş, sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak içecek seçerken besin etiketinin okunmasını ve tercih yaparken içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk kahve tüketilirken şeker ve şurup içermeyenlerin tercih edilmesini öneren Karakaş, “Ayran, sade kefir, sade maden suları, şekersiz ev yapımı limonatalar tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerdendir” dedi.

Hem şekerli hem faydalı: Dondurmanın şaşırtıcı etkisi

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma, serinletici tadıyla küçük büyük herkesin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak bu tatlı kaçamağın sağlık üzerindeki etkileri, yıllardır tartışma konusu. “Şekerli olduğu için zararlı” düşüncesi olsa da uzmanlar tersini söylüyor.

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz