Şeker Fabrikaları ucuz fiyata satıldı, şekere zam kapıda

Şeker Fabrikalarının Özelleştirilmesi ve Şeker Fiyatlarındaki Artış

Cumhuriyet döneminde kazanılan şeker fabrikaları, düşük fiyatlarla özelleştirildi ve birçoğu AVM ve rezidanslara dönüştürüldü. Bu durum, şeker fiyatlarının sürekli olarak artmasına neden oldu.

Özelleştirme sürecinde muhalefet partileri ve işçi sendikaları, uzun süren eylemlerle hükümeti uyardı. Gençlik örgütlerinden işçi sendikalarına kadar toplumun geniş kesimleri de bu satışlara karşı çıktı.

Oda TV’nin haberine göre, AKP, tüm eleştirilere rağmen fabrikaları satışa çıkardı. Şu anda marketlerde bir kilogram şeker için 45-50 TL arasında fiyatlarla karşılaşmak zorunda kalıyoruz. Sözcü gazetesi de durumu, “Satmayın diyenler haklı çıktı” başlığıyla duyurdu.

“Türkiye’de Şeker Talebinin Yüksekliği”

Şeker fabrikalarının ardı ardına özelleştirildiği Türkiye’de, şeker talebinin çok yüksek olduğunu Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Muhiddin Şahin doğruladı.

TBMM KİT Komisyonu’nda konuşan Şahin, “Türkiye’de acayip derecede pancara talep var. Geçen sene Türkiye’nin dört bir yanında ciddi bir üretim vardı. Diğer tarımsal ürünler gibi, şekerde de ciddi bir fazla vardı. Şu sene durum tam tersi. Her türlü sıkıntıya karşı şeker stokluyoruz. Türkiye’nin nüfusu 90 milyon diyelim, turistlerin de tüketimi var, 30-31 kilogram kişi başı tüketim oluyor. Bu da yaklaşık 2 milyon 800 bin ton şeker yapıyor.” dedi.

Özelleştirilen Şeker Fabrikaları ve Satış Bedelleri

  • Kırşehir Şeker Fabrikası: 330 milyon TL
  • Bor Şeker Fabrikası: 336 milyon TL
  • Yozgat Şeker Fabrikası: 275 milyon TL
  • Çorum Şeker Fabrikası: 528 milyon TL
  • Ilgın Şeker Fabrikası: 637 milyon TL
  • Turhal Şeker Fabrikası: 569 milyon TL
  • Burdur Şeker Fabrikası: 487 milyon TL
  • Elbistan Şeker Fabrikası: 297 milyon TL
  • Afyon Şeker Fabrikası: 725 milyon TL
  • Muş Şeker Fabrikası: 230 milyon TL
  • Alpullu Şeker Fabrikası: 150 milyon TL
  • Erzurum Şeker Fabrikası: 287 milyon TL
  • Erzincan Şeker Fabrikaları: 287 milyon TL

Şeker Fiyatlarına Zam Kapıda

Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Muhiddin Şahin, şeker fiyatlarına yeniden zam yapılması gerektiğini belirtti. Şahin, Türkiye’de şeker fiyatlarının düşük olduğunu söyleyerek, “Aslında fiyatların biraz daha yüksek olması gerekiyor. Marketlere gittiğinizde gerçekten şekerin fiyatları ucuz” dedi.

Şahin, çiftçilere ödenen pancar fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini savunarak, “Kilogram şekerin maliyetinin yüzde 60’ı üretim verimliliğine bağlıdır. Ne kadar yüksek verim elde ederseniz, şeker fiyatları da o kadar yükselecektir” dedi.

Related Posts

Avrupa’da doğal gaz fiyatları geriledi

Kontrat geçen hafta, İsrail ve İran arasındaki ateşkes anlaşmasının ardından Orta Doğu’daki LNG arz kesintilerine ilişkin endişelerin azalmasıyla yaklaşık iki yılın en sert haftalık düşüşünü kaydetti. Bu arada, ANZ Research analistlerine göre, Avrupa …

Türkiye’nin tanınmış kripto yatırımcıları, 27 Haziran’da bir araya geldi

Kripto para sektöründe tüm hızıyla devam eden etkinlik ve buluşmalardan biri daha tamamlandı. OKX TR, Türkiye’nin en tanınmış kripto yatırımcılarını ve kripto ekosisteminin öne çıkan isimlerini buluşturacağı etkinliklerin ilkini 27 Haziran Cuma …

Türkiye’nin petrol ithalatı nisanda arttı

Türkiye’nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 artarak 4 milyon 291 bin 488 tona yükseldi.

Kredi çekecekler 2 kez düşünecek: 400 bin TL’nin geri ödemesi ok gibi fırladı

Bankaların kredi faiz oranları nedeniyle geri ödemeler yüksek seviyelerde seyrediyor. Taşıt kredisi için 400 bin TL’nin geri ödemesi resmen dudak uçuklattı.

ABD’de tehlike çanları yeniden çaldı: Fed’in favori enflasyon göstergesi mayısta yükseldi

Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi 2025 Mayıs ayında yükseldi. Buna göre çekirdek kişisel tüketim harcamaları yıllık bazda yüzde 2,7 iken aylık bazda yüzde 0,2 oldu.

Araç satıcıları “6 ay 6 bin kilometre” düzenlemesinin amacına ulaştığı görüşünde

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, Ticaret Bakanlığının, “6 ay 6 bin kilometre” uygulamasının ardından fiyatlardaki aşırı artış eğiliminin azaldığını, arz talep dengesinin kademeli olarak normalleşmeye başladığını söyledi.