Deprem hasarlarından inşaat ustalarını da sorumlu tutacak düzenlemede sona gelindi

Deprem Mühendisleri: İnşaat Ustalarının da Cezalandırılması Gerekiyor

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, depremlerde inşaat ustalarının yaptığı hatalardan dolayı ceza almamasının sistemin büyük bir açığı olduğunu belirtti. Şahin, “Ustaların da ceza almasını sağlayacak düzenlemede son rötuşlar yapılıyor, yönetmeliğin kısa zamanda çıkmasını bekliyoruz.” dedi.

Şahin, Türkiye’nin deprem kuşağında bulunduğunu vurgulayarak, 1999 Marmara Depremi sonrasında Yapı Denetimi Hakkında Kanun’un çıkarıldığını ve denetim sisteminin daha iyi hale getirildiğini söyledi.

Depremlere karşı tedbirlerin önceden alınması gerektiğini belirten Şahin, “Ülkemizdeki depremlerde hiçbir usta ceza almadı. Her deprem raporunda işçilik hatası tespit edildi. İzmir Depremi’nden sonra bu konuyu gündeme getirerek bir rapor hazırladık. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde de aynı durumla karşılaştık.” şeklinde konuştu.

Ustaların Denetimi İçin Yönetmelik Çıkacak

Ülkemizin deprem riskine karşı daha güvenli binalar inşa etmek için çalışmalar yürütüldüğünü belirten Şahin, “İnşaat ustalarının yaptığı hatalardan dolayı ceza almaması sistemin en büyük zafiyeti. Ustaların da ceza almasını sağlayacak düzenlemede son aşamalara gelindi, yönetmeliğin yakın zamanda çıkmasını bekliyoruz.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Artık ustaların kayıtlarının tutulacağını belirten Şahin, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meslek Hizmetleri Genel Müdürlüğü, ‘ŞantiyeM’ yazılım programı aracılığıyla usta kayıtlarını elektronik ortamda tutacak. Usta çalıştırmak için mesleki yeterlilik veya ustalık belgesi olmayanların iş başvuruları kabul edilmeyecek.” dedi.

Şantiye şeflerinin yapacakları işlerle ilgili detayları belirten Şahin, “Düzenleme çıktığında yapı denetiminde önemli bir sorunun daha çözüleceğini düşünüyoruz. Geçmişte yaşadığımız kötü deneyimleri bir daha tekrarlamamak için gerekli tedbirleri alarak ilerlemeyi amaçlıyoruz.” şeklinde konuşmasını noktaladı.

Related Posts

Bakan Işıkhan güzel haberi duyurdu: Tam 1 milyon 320 bin kişi istihdam edilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Çok önemli hedeflerimiz var. 500 bin kadın, 500 bin genç, 45 bin engelli birey ve 275 bin yükseköğretim mezunu vatandaşımızı istihdama kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

Bakan Işıkhan müjdeyi duyurdu: 1 milyon 200 bin vatandaşımızı istihdama kazandırmayı hedefliyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan,” 500 bin kadın, 500 bin genç, 45 bin engelli birey ve 275 bin yükseköğretim mezunu vatandaşımızı istihdama kazandırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Bakan Bayraktar, yenilenebilir enerji projelerinde izin süreçlerinin hızlanacağını bildirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji ve maden alanlarında yatırımların önünü açacak düzenlemeler içeren kanun teklifinin Meclise sunulduğunu belirterek, “İzin süreçleri hızlandırılacak.” ifadesini kullandı

Bugün benzine zammın zammını yaptılar. Yarın da motorine geliyor. Deponuzu doldurun seri zam yolda

Benzinde zam sürprizi yaşandı. 3 gün önce 1 lira olarak lanse edilen benzin zammına hükümetin son dakika değişikliğiyle 1 lira 46 kuruş zam yaptı. 1 lira 46 kuruşluk zam pompa fiyatlarına bugün yansıdı.1 lira 46 kuruşluk zam sonrası benzinin litresi …

Yapay zeka enerji yatırımlarını solladı

Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporuna göre, 2024’te enerji alanında yapay zekaya yapılan yatırımlar üç kat artarak 84 milyar dolara ulaştı. Yüksek faiz ve piyasa belirsizlikleri AR-GE’yi yavaşlatırken, Çinli firmalar küresel enerji inovasyonunda Avrupa’yı geride bıraktı.

TOBB 4 bin 550 sanayi kapasite raporuna onay verdi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından mayısta onaylanan sanayi kapasite raporu sayısı, yıllık bazda değişim göstermeyerek 4 bin 550 oldu.