Edirne’de Tunca Nehri’nde Su Çalışmaları Başladı

Edirne’de Kuraklık Nedeniyle Tunca Nehri’nde Yatak Temizliği ve Su Biriktirme Çalışmaları Başladı

Edirne’de geçen yaz meydana gelen kuraklık, çeltik arazilerinin sulanmasında sıkıntı yaşanmasına yol açtı. Tunca Nehri’nde yaşanan kuruma sonucu çeltik ekili alanlar da kurudu. Ancak son zamanlarda yağmur yağışlarının artmasıyla su miktarında bir artış gözlemleniyor. Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, “Şu an kulağımıza gelen bilgilere göre Tunca Nehri çevresindeki köylerde çeltik ekileceği yönünde duyumlar var. Yağmur yağışlarının artmasıyla su miktarındaki artış belki bu rakamı daha da yukarı çıkarabilir” şeklinde konuştu.

Kuraklık Edirne’yi Vurdu

Geçen yıl Türkiye’de aşırı sıcaklar ve yağışsız hava nedeniyle yaşanan kuraklık, Edirne’yi de olumsuz etkiledi. Ülkenin çeltik ihtiyacının yüzde 39’unu karşılayan kentte Tunca Nehri gibi önemli su kaynakları da dip seviyelere geriledi. Bu durum çeltik üreticilerini olumsuz etkilerken, Edirne Valiliği dönüşümlü sulama uygulamasıyla verim kaybını engelledi. Bölgeye Aralık ayında yağan yağışlar ve Bulgaristan’dan gelen yağmur ve kar yağışları, Meriç ve Tunca nehirlerinin debilerini bir miktar artırdı. Ancak kış aylarındaki yağmurlar yetersiz kalınca, Meriç Nehri’nde debi tekrar düşüşe geçti. DSİ verilerine göre, Meriç Nehri’nde debi geçen yıla göre azalırken, Tunca Nehri’nde ise artış gözlendi.

Sulama İçin Çalışmalar Başladı

Edirne Valiliği, bu yaz olası kuraklığı önlemek adına harekete geçti. Tunca Nehri yatağında temizlik yaparak su biriktirme alanları oluşturmak amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile DSİ Bölge Müdürlüğü iş birliğinde çalışmalara başladı. Vali Yunus Sezer, bölgedeki çalışmaları yerinde inceleyerek, yaşanan olumsuzlukları önlemek için gereken adımların atıldığını belirtti.

Üreticilerin Bekleyişi

Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, kentte çeltik üretimi yapanların bu sene için beklentilerinin yüksek olduğunu belirtti. Ilgın, “Geçen yıl yaşanan kuraklık sonrası çeşitli önlemler alınarak çeltik üretiminin devamı sağlandı. Bu sene de üreticilerin beklentisi büyük. Tunca Nehri çevresindeki köylerde çeltik ekimi için çalışmalar başladı. Su miktarında artış gözlemlediğimizden belki çeltik ekim alanı daha da genişleyebilir” dedi.

Related Posts

Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu? 29 Nisan 2025 Salı döviz fiyatları

29 Nisan 2025 Salı günü dolar ve Euro’nun güncel fiyatları belli oldu. Peki, dolar bugün ne kadar? Euro kaç TL? İşte güncel döviz kurları…

Bakan Şimşek’in 2 haftalık ajandası dolu: Avrupa’da yatırımcılarla görüşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayında Brüksel ve Londra’da kritik temaslarda bulunacak. Türkiye ekonomisinin görünümünü uluslararası yatırımcılara anlatacak olan Şimşek, yabancı sermaye akışını artırmayı ve Türkiye’ye duyulan güveni güçlendirmeyi hedefliyor.

Emekliler için kurban bayramı ikramiyesi ne zaman yatacak? Ödeme tarihi ve detaylar belli oluyor!

Bayram ikramiyeleri ne zaman ödenecek? Kimler bayram ikramiyesinden yararlanacak? İkramiye ödemesi ne kadar olacak? Yeni emekliler bayram ikramiyesini alabilecek mi? İşte tüm ayrıntılar…

Yılın ilk 3 ayında 3,1 milyon doları aşan hamsi ihracatı

Türkiye’den yılın ilk çeyreğinde yapılan hamsi ihracatı 3 milyon 143 bin 252 dolara ulaştı.

Piyasalarda neler yaşandı?

Bu hafta küresel piyasalarda uluslararası finans kuruluşlarının büyüme tahminleri yakından izlenirken yurt içinde TCMB verileri ve Bakan Şimşek’in ABD temasları dikkat çekti.

Marmarabirlik bu yıl 7,5 milyar lira net ciro hedefliyor

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (Marmarabirlik) bu sene 7 milyar 500 milyon lira net ciro ve 35 milyon dolar ihracat hedeflediği bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir