Güvercin büyüklüğündeki dinozorun sırrı çözülüyor

150 Milyon Yıllık Dinozor Fosili Uçuşun Başlangıcına Işık Tutuyor

Yaklaşık 150 milyon yıl önce yaşamış olan kuş benzeri dinozor, evrim tarihinde uçuşun başlangıcına dair önemli ipuçları sunuyor. Uçma kabiliyetine sahip olup olmadığı uzun süredir tartışma konusu olan bu dinozor türü, son bulgularla tekrar gündeme geldi.

Fosilin iskeleti neredeyse tamamen sağlam bir şekilde korunmuş durumda, sadece bir kanat ucundaki küçük bir kemik eksik. Ancak en ilginç detaylar çıplak gözle görülemiyor; fosilin ultraviyole ışık altında incelenmesiyle, cilt ve tüy yapısına dair benzersiz izler ortaya çıkıyor.

Fosili inceleyen uzmanlar, Archaeopteryx’in tüylü ilk dinozor olmadığını ancak uçabilen ilk dinozor olabileceğini düşünüyor. Tüylerini uçmak için kullanan en eski dinozor olarak kabul edilen Archaeopteryx, evrimsel süreçte önemli bir yere sahip.

Yaklaşık güvercin büyüklüğündeki bu dinozor, yeni elde edilen bulgularla uçmaya elverişli olduğu düşünülen bir yapıya sahip olduğunu kanıtlıyor. Özellikle kanat yapısındaki fan şeklinde dizilmiş üçüncül tüyler dikkat çekiyor.

Bu tüyler, günümüzdeki kuşlarda uçuşu desteklemek için kanat boşluğunu doldurma görevini üstlenirken, fosildeki fan şekli farklı işlevleri de akla getiriyor. Görsel iletişim gibi farklı hipotezler arasında bir seçim yapmak henüz mümkün değil.

13 adet Archaeopteryx fosili bulunmasına rağmen, bu canlı hakkında hala net bir görüş birliği yok. Fosil numarası 14 olan bu örnek, uzun yıllar koleksiyoncuların elinde kaldıktan sonra 2022 yılında Field Müzesi’nde bilimsel araştırmalara açıldı.

Related Posts

3D yazıcı ile üretildi, milyonlarca insanın hayatını değiştirebilir

Bilim insanları milyonlarca insanın hayatını etkileyebilecek bir buluşa imza attı. 3D yazıcılar ile ürettikleri pankreas hücre kümleri diyabet tedavisinde çığır açabilir.

Sorunlu kablosuz kulaklığı çöpe atmayın: İşte çözüm önerileri

Müzik dinlerken, dizi izlerken ya da toplantıdayken bir anda kesilen sesler, kopan bağlantılar ya da sadece bir kulaklıktan gelen cılız bir tını… Tüm bu sorunlar, kablosuz kulaklık konforunun görünmeyen yüzünü oluşturuyor.

100 milyon yıllık fosil amberde hapsolmuşlar…

Myanmar’da amber içinde keşfedilen sıra dışı bir fosil ateşböceği, ışık yayan böceklerin kökenine dair bilinmeyenleri gün yüzüne çıkardı. Yaklaşık 100 milyon yıllık olduğu belirlenen bu antik ateşböceği, türünün evriminde geçiş aşamasını temsil ediyor.

Apple’dan tartışma yaratan karar! Bu özelliği kullanmak için telefonunuzu değiştirmeniz gerekiyor

Apple, WWDC 2025 kapsamında iPhone’lara gelecek yeni güncelleme iOS 26’yı tanıttı. Yeni güncellemelerle birlikte sunulacak birçok yeni özellik bulunuyor. Bu özellikler arasında teknoloji severlerin en çok ilgini çekenlerden biri de Uyarlanabilir Güç …

WhatsApp’tan beklenmedik ‘yapay zeka’ adımı!

Dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya sahip olan mesajlaşma uygulaması WhatsApp’tan teknoloji severleri memnun edecek bir adım geldi. Android platformunda gerçekleştirilen i son beta güncellemesinin ardından yapay zeka tabanlı yeni bir özelliği …

Elon Musk’ın Yapay Zekâ girişiminin aylık 1 milyar dolar masrafı var

Elon Musk’ın üzerinde fazlasıyla durduğu yeni yapay zekâ şirketi xAI, adeta para yutan bir canavara dönüşmüş durumda.