Kamuda ‘güvencesiz istihdam’ dayatması artarak sürüyor: Kadrolu yerine ‘sözleşmeli’

Strateji ve Bütçe Başkanlığı, kamu sektörü istihdamıyla ilgili 1. çeyrek verilerini paylaştı. Verilere göre, kamuda sözleşmeli personel istihdamında geçen yıla göre önemli bir artış yaşandı. Geçtiğimiz yıl sonunda kamuda toplam 5 milyon 241 bin 753 personel bulunurken; kadrolu personel sayısı 3 milyon 479 bin 620, sözleşmeli personel sayısı 399 bin 426, sürekli işçi sayısı 1 milyon 224 bin 882, geçici işçi sayısı 38 bin 86 ve diğer personel sayısı ise 99 bin 739 idi. Bu yılın ilk çeyreğinde ise kadrolu personel sayısı azalırken, sözleşmeli personel sayısı artış gösterdi.

Verilere göre, toplam personel sayısı 5.2 milyon oldu. Kadrolu personel sayısı 3 milyon 475 bin 895’e gerilerken, sözleşmeli personel sayısı ise 424 bin 447’ye yükseldi. Sürekli işçi sayısında da azalma yaşandı. Bu yılın ilk çeyreğinde sürekli işçi sayısı 1 milyon 205 bin 885’e düştü. Geçici işçi sayısında ise artış meydana geldi ve 38 bin 651’e çıktı. Diğer personel sayısı ise 99 bin 18’e yükseldi.

Kamudaki sözleşmeli personel sayısındaki en büyük artış genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ve belediyelerde yaşandı. Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, YÖK, üniversiteler, yüksek teknoloji enstitüleri, özel bütçeli diğer idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumları, döner sermayeler, kefalet sandıkları ve diğer kamu idarelerinde toplam 342 bin 271 sözleşmeli personel bulunuyor. Kamu iktisadi teşebbüsleri, özelleştirme programında yer alan kuruluşlar, özel kanunu bulunan kuruluşlardaki sözleşmeli personel sayısı ise 71 bin 547. İl özel idareleri, belediyeler, bağlı kuruluşları ve mahalli idare birliklerinde ise 10 bin 629 sözleşmeli personel bulunmaktadır.

Related Posts

TCMB: Altındaki keskin yükseliş konut ve otomobil piyasalarında talep artışına neden oldu

TCMB: Altındaki keskin yükseliş konut ve otomobil piyasalarında talep artışına neden oldu

SGK duyurmuştu: Yıpranma payı düzenlemesi ne anlama geliyor? Erken emeklilik kalktı mı?

SGK, fiili hizmet süresi zammı (yıpranma hakkı) ile erken emekliliğe ilişkin kritik bir düzenleme yaptı. Artık 4 bin 873 meslek için yıpranma hakkı geçerli olmayacak. Kurum, bazı meslek gruplarının hatalı bildirimlerle SGK’ya bildirildiğini belirleyerek işverenleri uyardı. Peki, erken emeklilik uygulamasında neler değişti?

Cumhurbaşkanı yardımcısı açıkladı: 41 yıllık PKK terörü ekonomiye nasıl yansıdı?

Terörle mücadelede gelinen noktaya ilişkin açıklamalarda bulunan Cevdet Yılmaz, çatışmaların ülke ekonomisi üzerindeki etkisine dikkat çekti. Sürecin toplumsal ve ekonomik sonuçlarının uzun vadede değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

BOTAŞ’ın gemisine ilk ‘yurt dışı’ görevi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ile Mısır’ın kamu enerji şirketi EGAS arasında imzalanan sözleşme ile BOTAŞ envanterindeki bir Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi’nin (FSRU) ilk kez yurt dışında dönemsel görev yapacağını bildirdi. Bayraktar, Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Karim Badawi ve heyeti ile bakanlıkta bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

Connected TV alanında gücünü artırıyor

Türkiye’nin yenilikçi dijital reklam platformlarından TVekstra, Connected TV alanındaki büyümesini hızlandırarak önemli bir iş birliğine imza attı. Yerli televizyon markası Onvo ile yapılan anlaşma kapsamında, Onvo TV’lerin reklam satış ve envanter yönetim hakları TVekstra tarafından yürütülecek.

Forbes açıkladı! Türkiye’nin en zengin spor insanları belli oldu

Dünyanın önde gelen iş dünyası dergilerinden Forbes’un dört yıl aradan sonra açıkladığı ‘En Zengin 100 Türk’ listesinin alt kırılımlarına dair ilgi çekici bilgiler gelmeye devam ediyor. İlk 100 Türk zengin arasında çok sayıda spor insanı yer alıyor. İşte spor dünyasında aktif rol almış ve Forbes’in listesinde yer alan Türk iş insanları…