TCMB: Altındaki keskin yükseliş konut ve otomobil piyasalarında talep artışına neden oldu

Altın Fiyatı Artışının Konut ve Otomobil Piyasalarına Etkisi Analizi Yayınlandı

Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü’nden Mehmet Selman Çolak ve Mehmet Emre Şamcı tarafından hazırlanan analiz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın blog sayfası Merkezin Güncesi’nde okuyucularla buluşturuldu.

Jeopolitik belirsizliklerin artması ve merkez bankalarının altın alımlarının yoğunlaşmasıyla Eylül 2023-Nisan 2025 döneminde uluslararası altın fiyatlarının dolar bazında yüzde 77 arttığını vurgulayan analizde, Türkiye’de altın, geleneksel servet tutma araçlarından biri olarak öne çıkıyor.

Altın fiyatındaki yükselişin, tasarruflarını altında tutan kişiler için servetlerinde dikkate değer bir artışa neden olduğu belirtilen analizde, bu durumun konut ve otomobil gibi dayanıklı mal piyasalarında talep üzerinde olumlu bir etkisi olabileceği ifade edildi.

İl bazında altın mevduat tercihlerindeki farklılıklar incelenerek, altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil piyasalarına etkisinin araştırıldığı analizde, altın mevduatının tasarruf mevduatına oranının, altın fiyatlarının hızla yükseldiği 2023 yılı eylül ayından itibaren iller arasında önemli ölçüde farklılaştığı gözlemlendi.

Altın fiyatlarındaki artış öncesinde konut birim fiyatları ile altın mevduat oranı arasında bir ilişkinin olmadığı ancak 2023’ün son çeyreğinden itibaren altın mevduat oranı ile konut birim fiyatları arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki gözlendiği belirtilen analizde, altın fiyatlarındaki artışın konut fiyatlarına yukarı yönlü etki yaptığı vurgulandı.

Altın fiyatlarındaki artış sonrasında yüksek altın mevduatına sahip illerde otomobil satışlarında artış yaşandığı kaydedilen analizde, konut piyasasında talep artışının fiyatlara yansırken, otomobil piyasasında talep artışının satış adetlerine yansıdığı belirtildi.

Özetle, Eylül 2023 sonrası dönemde altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil piyasalarında talep artışına neden olduğu vurgulanarak, bu talep artışının konut fiyatlarında fiyat artışı olarak, otomobil piyasasında ise satış adetlerinde artış olarak kendini gösterdiği ifade edildi.

Related Posts

Terör örgütünün fesih kararı sonrası Bakan Şimşek’ten 1,8 trilyon dolarlık açıklama

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD) Yıllık Toplantıları çerçevesinde, EBRD Türkiye ve Kafkasya Yönetici Direktörü Elisabetta Falcetti’nin moderatörlüğünü üstlendiği “Türkiye’nin Ekonomik Dönüşümü ve Büyüyen Yatırım Potansiyeli” başlıklı …

SGK duyurmuştu: Yıpranma payı düzenlemesi ne anlama geliyor? Erken emeklilik kalktı mı?

SGK, fiili hizmet süresi zammı (yıpranma hakkı) ile erken emekliliğe ilişkin kritik bir düzenleme yaptı. Artık 4 bin 873 meslek için yıpranma hakkı geçerli olmayacak. Kurum, bazı meslek gruplarının hatalı bildirimlerle SGK’ya bildirildiğini belirleyerek işverenleri uyardı. Peki, erken emeklilik uygulamasında neler değişti?

Cumhurbaşkanı yardımcısı açıkladı: 41 yıllık PKK terörü ekonomiye nasıl yansıdı?

Terörle mücadelede gelinen noktaya ilişkin açıklamalarda bulunan Cevdet Yılmaz, çatışmaların ülke ekonomisi üzerindeki etkisine dikkat çekti. Sürecin toplumsal ve ekonomik sonuçlarının uzun vadede değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

BOTAŞ’ın gemisine ilk ‘yurt dışı’ görevi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ile Mısır’ın kamu enerji şirketi EGAS arasında imzalanan sözleşme ile BOTAŞ envanterindeki bir Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi’nin (FSRU) ilk kez yurt dışında dönemsel görev yapacağını bildirdi. Bayraktar, Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Karim Badawi ve heyeti ile bakanlıkta bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

Connected TV alanında gücünü artırıyor

Türkiye’nin yenilikçi dijital reklam platformlarından TVekstra, Connected TV alanındaki büyümesini hızlandırarak önemli bir iş birliğine imza attı. Yerli televizyon markası Onvo ile yapılan anlaşma kapsamında, Onvo TV’lerin reklam satış ve envanter yönetim hakları TVekstra tarafından yürütülecek.

Kamuda ‘güvencesiz istihdam’ dayatması artarak sürüyor: Kadrolu yerine ‘sözleşmeli’

Kamuda, kadrolu yerine iş güvencesi olmayan “sözleşmeli” istihdamı hızla artıyor. Bu yılın ilk 3 ayında kamuya 25 binin üzerinde sözleşmeli personel alındı. Kamudaki sözleşmeli personel sayısı yeniden 500 binlere doğru ilerlerken, kadrolu personel sayısı ise düştü.