‘Topraktan çıkan altın’ diye tabir ediliyor! Kilosu 3 bin lira

Kavak’ta Yüksek Kaliteli Salep Hasadı Yapıldı

Kavak ilçesi Çakallı Mahallesi Çakıyeri mevkisinde bulunan Salep Uygulama Merkezi’nde düzenlenen salep hasat etkinliği, üreticilerin ilgisini çekti. Yüksek glikomannan oranıyla bilinen salebin değerinin her geçen gün arttığı vurgulandı. Üreticiler, bir dönüm salep arazisinden yaklaşık 2,5 milyon TL’ye yakın gelir elde ettiklerini belirtti ve salebin ekonomik potansiyeline dikkat çekti.

Neden Topraktaki Altın Diyoruz?

Salep üreticisi Murat Kayacı, “Bu sene soğuk hava koşulları nedeniyle geç hasat yapmak zorunda kaldık. Kavak’ta yetiştirilen salep, glikoman oranı yüksek olmasıyla tercih ediliyor. Kilosu 2.500 ila 3.000 TL arasında değişen Kavak salebinin topraktaki altın olarak adlandırılmasının sebebi budur. 1 dönüm arazide 150 bin adet salep büyüdüğünü düşündüğümüzde, bu bizim için ciddi bir gelir kaynağı haline geliyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Her Yerine Salep Gönderiliyor

Salep üreticisi Ömer Aktaş, “Mayıs ayının ortası ile Haziran’ın 15’ine kadar hasat yapıyoruz. Bu dönemde havaların yumruları kurutmaması önemli. Kavak salebi, doğal yapısı ve toprağıyla öne çıkıyor. Kilosu 3.000 TL’den başlayan bu ürün, Türkiye genelinde talep görüyor ve özellikle doğal ürün arayışında olan tüketicilerin tercihi haline geldi” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Burası Bir Üretim Üssü Haline Dönüştü

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Tıbbi Aromatik Bitkiler Programı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ömer Çalışkan, “Samsun salep orkideleri için özel bir konuma sahip. Farklı ekolojik bölgelere sahip olan Samsun’da 20’den fazla salep türü bulunmaktadır. Bu çeşitlilik, üretim açısından avantaj sağlıyor. Salep fideleri ve tohumları Türkiye geneline buradan ulaştırılıyor. Böylece, Samsun salep üretimiyle özdeşleşmiş bir marka haline geldi. Bu avantajla Türkiye’nin dört bir yanına salep ürünleri ulaştırılabiliyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Related Posts

Bakan Işıkhan güzel haberi duyurdu: Tam 1 milyon 320 bin kişi istihdam edilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Çok önemli hedeflerimiz var. 500 bin kadın, 500 bin genç, 45 bin engelli birey ve 275 bin yükseköğretim mezunu vatandaşımızı istihdama kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

Bakan Işıkhan müjdeyi duyurdu: 1 milyon 200 bin vatandaşımızı istihdama kazandırmayı hedefliyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan,” 500 bin kadın, 500 bin genç, 45 bin engelli birey ve 275 bin yükseköğretim mezunu vatandaşımızı istihdama kazandırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Bakan Bayraktar, yenilenebilir enerji projelerinde izin süreçlerinin hızlanacağını bildirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji ve maden alanlarında yatırımların önünü açacak düzenlemeler içeren kanun teklifinin Meclise sunulduğunu belirterek, “İzin süreçleri hızlandırılacak.” ifadesini kullandı

Bugün benzine zammın zammını yaptılar. Yarın da motorine geliyor. Deponuzu doldurun seri zam yolda

Benzinde zam sürprizi yaşandı. 3 gün önce 1 lira olarak lanse edilen benzin zammına hükümetin son dakika değişikliğiyle 1 lira 46 kuruş zam yaptı. 1 lira 46 kuruşluk zam pompa fiyatlarına bugün yansıdı.1 lira 46 kuruşluk zam sonrası benzinin litresi …

Yapay zeka enerji yatırımlarını solladı

Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporuna göre, 2024’te enerji alanında yapay zekaya yapılan yatırımlar üç kat artarak 84 milyar dolara ulaştı. Yüksek faiz ve piyasa belirsizlikleri AR-GE’yi yavaşlatırken, Çinli firmalar küresel enerji inovasyonunda Avrupa’yı geride bıraktı.

TOBB 4 bin 550 sanayi kapasite raporuna onay verdi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından mayısta onaylanan sanayi kapasite raporu sayısı, yıllık bazda değişim göstermeyerek 4 bin 550 oldu.